"Ik besefte hoe erg ik het gemist had"

Ze was de laatste jaren nergens meer te bespeuren, maar is nu weer helemaal terug. We hebben het over Bridget Jones, de onhandigste single van het Verenigd Koninkrijk… én over Renée Zellweger, die haar vertolkte in 2001 en 2004 (‘The Edge of Reason’) en die sinds 2010 niet meer voor de camera stond. In dit derde luik krijgt Bridget weer het gezelschap van de flegmatieke Mark Darcy (Colin Firth, of course), maar ook van een nieuwe aanbidder: Patrick Dempsey, alias McDreamy uit ‘Grey’s Anatomy’.

Bridget Jones heeft haar populariteit grotendeels te danken aan haar complexe, niet-stereotiepe personage. Ben jij stiekem jaloers op een van haar karaktertrekjes?

Bridget is een mooie comeback

Renée Zellweger: “Ja hoor! Ik benijd haar authenticiteit. Het is heel leuk iemand te spelen die zo open is, die kan lachen met zichzelf en aanvaardt wie ze is. Dat bewonder ik bij haar. En ze heeft afspraakjes met knappe kerels, da’s ook niet slecht.” (lacht)

Zes jaar geleden laste je een carrièrestop in. Waarom?

“Ik had zin om andere dingen te doen. Zoals je weet, is dit werk een continue cyclus. Terwijl je aan de opnames van een film begint, ben je nog bezig met de promo van de vorige. Projecten overlappen elkaar voortdurend en je houdt nauwelijks tijd over om iets anders te doen. Je blijft je plannen maar uitstellen naar volgend jaar, of het jaar daarna… Voor je het weet, ben je tien jaar verder en heb je nog altijd niks gedaan. Dat wou ik niet en dus heb ik zelf tijd vrijgemaakt.”

Had je het nodig om Hollywood even achter te laten?

“Ik heb heel veel geleerd van alle films die ik gedraaid heb, maar op een bepaald moment wou ik ook dingen leren die niets te maken hebben met het researchen van een rol of personage. Ik wilde een horizon die breder is dan Hollywood. En ik wou weer een normaal leven. Dus ben ik langs de andere kant van de camera aan de slag gegaan. Het heeft me nieuwe perspectieven en een andere kijk op bepaalde dingen bijgebracht.”

Wanneer wist je dat het tijd was voor een comeback?

“Dat weet ik niet zeker, het was een geleidelijk proces. Beetje bij beetje begon ik weer rond te kijken en scenario’s te lezen. Ik besefte plots hoe erg ik het gemist had. Bridget was een mooie manier om terug te keren.”

Blij dat je weer in de spotlights staat?

“Zo zie ik het niet. Deze job is een vrij eenzame ervaring. Behalve enkele zeldzame uitzonderingen zie je alleen je collega’s of vrienden van het werk. Gelukkig heb ik heel goede vrienden op de set en was het dus eerder ‘thuiskomen’ bij familie dan weer beginnen werken.”