WK wielrennen - Jens Debusschere cijfert zich weg voor de ploeg

door
Belga
Leestijd 2 min.

Jens Debusschere (27) start zondag in zijn eerste WK ooit. De renner van Lotto-Soudal arriveerde dinsdagavond in Qatar en reed woensdag, net zoals de rest van de Belgen, een trainingstochtje van drie uur in Doha. Debusschere won het voorbije jaar Dwars door Vlaanderen, verrichte heel wat werk in de sprinttrein van André Greipel, kwam ten val in de Ronde van Frankrijk en werkte hard aan zijn comeback. "Het WK in Qatar speelt al langer door mijn hoofd", zei hij op een persmoment. "Na mijn val in de Tour heb ik toegewerkt naar deze periode. Sowieso voel ik mij steeds goed in het najaar. De Ronde van Groot-Brittannië en de Eneco Tour hebben mijn conditie naar het juiste peil gebracht. Het is heel speciaal om hier te zijn. Ik was echt heel blij toen we geland waren, nu kunnen we eindelijk beginnen aan het WK na een lange voorbereiding."

Debusschere is geen kopman bij de Belgische ploeg, maar moet Tom Boonen helpen aan de regenboogtrui. "Ik wil Tom helpen aan de wereldtitel. Veel persoonlijke ambitie heb ik zelf niet, dit is mijn eerste WK. Ik wil de anderen helpen, en dan vooral Tom zoals ik dat ook voor André Greipel doe in de sprint. En mocht Tom door omstandigheden niet kunnen sprinten, denk ik de ambitie te mogen hebben een goed alternatief te zijn, maar beter komt het zo ver niet."

Een gans jaar rijdt hij samen met André Greipel. Wordt het dan niet raar om nu het werk voor een Belg te doen? "Neen, helemaal niet", stelde Debusschere. "Ik weet waarom ik geselecteerd ben. Let op, ik steek niet weg dat ik blij zal zijn voor André als hij wereldkampioen zou worden, maar ik ga hem zeker niet helpen. Mijn taak is duidelijk."

Ook Debusschere heeft last van de hitte. "Wel, voor we op de fiets sprongen dacht ik dat het met die warmte wel meeviel. Maar eens op de fiets is het toch echt wel afzien, zeker als je uit het centrum rijdt en geen schaduw meer hebt, dan is het heet. Nu goed, dat wist ik vooraf en ik heb me er zo goed mogelijk op voorbereid door sessies in een warmtecabine en trainen met extra kledij. Alles wat mogelijk was, heb ik gedaan om hier zo optimaal mogelijk aan de start te staan."

bron: Belga