Proefproject werknemersstatuut onthaalouders verlengd

Proefproject werknemersstatuut onthaalouders verlengd

Het proefproject rond een werknemersstatuut voor onthaalouders wordt met nog eens twee jaar verlengd. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) vandaag bekendgemaakt. Het is een oud zeer. De onthaalouders – Vlaanderen telt er zo’n 7.000, goed voor 30.000 opvangplaatsen – dringen al jaren aan op een volwaardig werknemersstatuut, om zo meer sociaalrechtelijke bescherming en meer inkomenszekerheid te genieten.

In 2015 werd daarom met een proefproject gestart van twee jaar rond een werknemersstatuut voor onthaalouders: 133 onthaalouders uit zowel de private als de openbare sector namen deel. Uit een eerste evaluatie blijkt nu dat het werknemersstatuut door iedereen overwegend positief wordt ervaren. De onthaalouders kennen minder stress en meer rust, vooral omdat ze zekerheid over hun inkomen kennen. Dat komt de kwaliteit ten goede. Tegelijkertijd zijn er ook punten opgedoken die kunnen verbeteren en meer aandacht nodig hebben.

Daarom is beslist de proefperiode te verlengen met nog eens twee jaar, zo maakte minister Vandeurzen bekend. Dat moet ook toelaten de financiële en fiscale gevolgen van het werknemersstatuut te evalueren. Meteen kan ook worden afgestemd met de Franse Gemeenschap, waar in 2017 ook een proefperiode wordt opgestart met een werknemersstatuut voor onthaalouders.

Na afloop van de verlenging zal de Vlaamse regering de resultaten evalueren.

bron: Belga