N-VA wil dat Vlaams parlement zelf pensioenleeftijd verhoogt

N-VA wil dat Vlaams parlement zelf pensioenleeftijd verhoogt

N-VA wil bekijken hoe het Vlaams parlement zelf de pensioenleeftijd van de leden kan verhogen tot 67, omdat de discussie tussen de parlementsvoorzitters te lang aansleept. Dat zegt fractieleider Matthias Diependaele woensdag. In de Kamer komt er een gelijkaardig initiatief. Vorige maand raakten de voorzitters van alle Belgische parlementen het erover eens dat alle nieuwe parlementsleden tot 67 zullen moeten werken. Een concrete uitwerking van dat principe is er echter nog steeds niet. Ook de vergadering van woensdagochtend bracht geen doorbraak. “We hebben min of meer een stap vooruit gezet”, zei Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) aan Villa Politica (Eén). “Voor mij ligt het allemaal niet zo moeilijk, voor anderen blijkbaar wel. Sommigen willen uitzonderingen. Vraag is dan dewelke. We moeten proberen tot een redelijk compromis te komen.”

N-VA-fractieleider Diependaele is naar eigen zeggen niet verrast. “Het is geweten dat Jan Peumans en Siegfried Bracke al maanden trekken en sleuren om vooruitgang te boeken in dit dossier, maar dat het zeer moeilijk is om de Franstaligen daarvan te overtuigen en mee te krijgen in deze hervormingen. Voor ons is het even duidelijk als evident: wat geldt voor de werkende Vlaming, geldt ook voor politici.”

De partij wil daarom initiatief nemen in het eigen parlement. “Het Vlaams parlement kan op eigen houtje een pensioenregeling goedkeuren. Ik zal daarom dit dossier bespreken op het Uitgebreid Bureau, om te bekijken hoe we hier verder werk van kunnen maken.”

bron: Belga