Kustwacht redt tientallen migranten in Egeïsche Zee

Kustwacht redt tientallen migranten in Egeïsche Zee

De Griekse kustwacht heeft in de Egeïsche Zee op 24 uur tijd weer 86 mensen van de verdrinkingsdood gered. De migranten probeerden per boot vanuit Turkije de oversteek naar Europa te maken. Voor het eiland Ikaria werden in de afgelopen nacht 36 mensen in veiligheid gebracht met een patrouilleboot van de Griekse kustwacht. De vluchtelingen hadden een noodsignaal uitgestuurd. Daarnaast hebben medewerkers van het Europese grensagentschap Frontex ook vijftig mensen gered in de buurt van het eiland Samos, zo deelt de kustwacht nog mee.

Intussen zijn al meer dan 15.000 migranten en vluchtelingen aangekomen bij de hotspots, waar de vluchtelingen geregistreerd worden en waar hun asielaanvraag behandeld wordt. Dat aantal ligt daarmee dubbel zo hoog als de eigenlijke capaciteit van de hotspots, die zich op Griekse eilanden in het oosten van de Egeïsche Zee bevinden.

Nochtans is het aantal vluchtelingen in die regio drastisch gedaald in vergelijking met vorig jaar. In september 2015 waren nog 147.123 migranten op de Griekse eilanden aangekomen, maar afgelopen maand waren dat er nog 3.080. Maar de behandeling van de asielaanvragen verloopt wegens een personeelstekort erg moeizaam. De Griekse regering overweegt om een deel van de vluchtelingen naar het vasteland over te brengen, om de eilanden te ontlasten.

bron: Belga