Kaap van twee miljoen inwoners in Gazastrook overschreden

Kaap van twee miljoen inwoners in Gazastrook overschreden
Kaap van twee miljoen inwoners in Gazastrook overschreden

Sinds dinsdag telt de smalle, dichtbevolkte Gazastrook meer dan twee miljoen inwoners. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken in Gaza bekendgemaakt. “De kleine jongen die op dinsdag werd geboren in Rafah en Walid Shaath heet, is de twee miljoenste inwoner van de bezette Gazastrook”, zo klonk het in een persbericht. Iets later werd in Gaza-stad nog een meisje geboren, Lana Ayyad, waardoor de Gazastrook nu meer dan twee miljoen telt.

In september werden er volgens het ministerie 4.983 kinderen geboren in de bezette gebieden, wat neerkomt op 166 baby’s per dag of zeven per uur. Nog volgens het ministerie stierven 294 baby’s in september meteen na hun geboorte.

Het bereiken van de kaap van twee miljoen inwoners, vormt voor de inwoners in de Gazastrook evenwel geen reden tot feesten. De overbevolking in het gebied, en de humanitaire gevolgen daarvan, vormt al langer een reden tot grote ongerustheid. De Gazastrook is ongeveer 40 kilometer lang en wordt nooit breder dan 12 kilometer. Met een populatie van 2 miljoen mensen op een gebied van 360 vierkante kilometer, heeft de regio dus een bevolkingsdichtheid van meer dan 5.500 mensen per vierkante kilometer. Ter vergelijking: dat is bijna vijftien keer meer dan de bevolkingsdichtheid in België.

De twee miljoen Gazanen hebben bovendien slechts in beperkte mate toegang tot water en elektriciteit. Twee op de drie inwoners zijn afhankelijk van internationale bijstand. “De gevolgen op sociaal, sanitair en veiligheidsvlak van de grote bevolkingsdichtheid en van de overbevolking dragen ertoe bij dat de Gazastrook tegen 2020 onbewoonbaar dreigt te worden”, zo schreef de VN-conferentie voor Handel en Ontwikkeling (UNCTAD) in september vorig jaar nog in een rapport.

Sinds de machtsovername door Hamas in 2007 is de Gazastrook onderworpen aan een zeer strenge blokkade door Israël.

Bron: Belga