Eandis ontkent dat het miljoenenfactuur moet slikken

Eandis ontkent dat het miljoenenfactuur moet slikken

Distributienetbeheerder Eandis, die vorige week de instap van het Chinese staatsbedrijf State Grid definitief mocht opbergen, ontkent dat het een miljoenenfactuur in de boekhouding heeft moeten verwerken. De netbeheerder reageert daarmee op krantenberichten over een miljoenenfactuur die uiteindelijk voor rekening van de burger zou zijn, en waarover een raad van bestuur zich woensdag zou buigen. “Niets is minder waar”, reageert de netbeheerder. Er is volgens Eandis sprake van verwarring tussen Belgische boekhoudkundige normen en internationale boekhoudkundige normen (IFRS).

Concreet diende Eandis, op aanbeveling van de federale regulator Creg, leningen met variabele rentevoeten om te zetten in vaste leningen, zogenaamde renteswaps. Eandis heeft op verzoek van de Creg zes zo’n swaps doorgevoerd. Volgens de IFRS-regels moet Eandis die swaps boeken alsof deze vandaag integraal verkocht zouden worden. Zo’n denkbeeldige verkoop betekent een boekhoudkundig verlies van 21,8 miljoen euro.

“Dit is echter een puur theoretische kost omdat Eandis niet van plan is om de renteswaps vroegtijdig te verkopen”, aldus het bedrijf. De boekhoudkundige verwerking heeft geen enkel effect op de tarieven van de Eandis-klanten, benadrukt het bedrijf.

bron: Belga