Tramongevallen met voetgangers en fietsers in Brussel dalen nauwelijks

Tramongevallen met voetgangers en fietsers in Brussel dalen nauwelijks

Het aantal tramongevallen met voetgangers en fietsers is nauwelijks gedaald in 2015. De trams van de MIVB legden in het afgelopen jaar wel zo’n acht procent meer kilometers af dan in 2014. Die cijfers maakt de MIVB dinsdag bekend bij de lancering van haar herfstcampagne rond voorzichtigheid op de tramsporen. De Brusselse trams legden alles samen 14,7 miljoen kilometer af in 2015, een stijging van 8 procent tegenover 2014. Een logische stijging voor de talrijker wordende groep reizigers die het openbaar vervoer gebruikt. Het aantal ongevallen met fietsers en voetgangers daarentegen daalde zeer licht. In 2015 waren er 46 voetgangers betrokken bij een ongeval met een tram, eentje minder dan in 2014. Ook bij de ongevallen tussen trams en fietsers is het verschil miniem. Van 16 ongevallen in 2014 naar 15 ongevallen in 2015. Er viel geen enkel overlijden te betreuren in 2015, terwijl er in 2014 nog een voetganger en een fietser om het leven kwamen na een aanrijding met een tram.

De MIVB start bij het begin van de herfst eveneens haar jaarlijkse sensibiliseringscampagne die voetgangers, fietsers en automobilisten aanspoort voorzichtig te zijn om aanrijdingen met de tram te voorkomen. Maar ook de trambestuurders worden aangespoord om defensief te rijden via interne bewustmakingscampagnes bijscholingen over verkeersveiligheid.

De herfst is voor de trambestuurders een moeilijkere periode, want de vallende bladeren maken de sporen gladder en de kortere dagen verminderen de zichtbaarheid.

bron: Belga