Opgesloten professor wint officieuze Nobelprijs voor mensenrechten

door
Belga
Leestijd 1 min.

Een onderzoeker die een levenslange celstraf uitzit in China, is als winnaar aangeduid van de Martin Ennals Award. Die prijs, genoemd naar de voormalige secretaris-generaal van Amnesty International, wordt vaak de Nobelprijs voor mensenrechten genoemd. De winnaar heet Ilham Tohti, een vroegere economieprofessor. Hij behoort tot de bevolkingsgroep van de Oeigoeren, een minderheid in China. De jury van de Martin Ennals Award roemt de man omdat hij zich twee decennia lang inspande "om de dialoog en het begrip tussen de Oeigoeren en de Hanchinezen te versterken".

"Hij verwierp separatisme en geweld en zocht verzoening op basis van respect voor de Oeigoerse cultuur, die onderwerp is geweest van religieuze, culturele en politieke repressie in de Oejgoerse Autonome Regio Sinkiang", luidt het in een mededeling.

Tohti werd in januari 2014 opgesloten omdat hij separatisme zou hebben opgepookt in de onrustige regio in het noordwesten van China en kritiek had op de Chinese overheid. Hij is ook genomineerd voor de Sakharovprijs van het Europees Parlement. Die prijs wordt uitgereikt op 27 oktober.

Bron: Belga