Kwal. EK 2017 U19 (m) - België speelt gelijk tegen Rusland en zet stap richting EK

De Belgische nationale U19-ploeg heeft dinsdagavond in Beringen 2-2 gelijkgespeeld tegen Rusland. De selectie van Gert Verheyen verzekerde zich zo van een plaats in de eliteronde, de laatste stap richting het EK van volgend jaar in Georgië. De Belgen wonnen donderdag hun openingswedstrijd van Kazachstan (5-0) en speelden zaterdag gelijk tegen Finland (2-2). Als groepsleider begon België tegen Rusland sterk aan zijn laatste duel van het eerste deel van de kwalificatiecampagne. Orel Mangala bracht de thuisploeg op een 1-0 voorsprong. De Russen kwamen via Lomovitski (33.) nog voor rust langszij.

Net na rust mistte Jorn Vancamp een strafschop (48.), waarna de jonge Belgen het deksel op de neus kregen toen de Russen twee minuten later via Makhatadze (50.) op voorsprong kwamen. Toen Niels Verbrugh zijn tweede geel pakte (54.) en de Duivels nog meer dan een halfuur met 10 door moesten, leek de wedstrijd gespeeld. Dat was buiten PSV-aanvaller Matthias Verreth (90.+3) gerekend, die België in de absolute slotseconden de gelijkmaker en de kwalificatie voor de eliteronde schonk.

Met België, Finland en Rusland eindigen drie van de vier landen in groep 1 met 5 punten. Door de verschillende doelsaldo's eindigt Finland op de eerste plaats, België op de tweede en Rusland op de derde. Zo plaatsen de Belgen zich voor de eliteronde, die gespeeld wordt tussen 20 en 28 maart 2017 en bepaalt welke teams naar de EK-eindronde gaan.

De opstelling van België: Svilar - Touba (65. Vanzeir, 77. Delorge), Ryckaert, Faes (K), Lemoine, Verlinden (41. Daneels) - Verbrugh, Rigo, Verreth, Mangala - Van Camp