Internationale politieoperaties leiden tot inbeslagname van 100 ton hasj

Bij door Europol gesteunde politieacties in Spanje, Italië, Frankrijk en Griekenland is in totaal ongeveer 100 ton hasj in beslag genomen. Dat meldt de Europese politiedienst in een persbericht. De meest recente operatie dateert van 26 september. Bij die laatste politieactie werd een schip dat onder de Panamese vlag voer en op weg was naar Libië, door de Spaanse Guardia Civil geënterd. De operatie werd gesteund door Europol, de Franse douane en de Italiaanse Guardia di Finanza. Aan boord troffen de speurders twaalf bemanningsleden – elf Oekraïeners en een Oezbeek – en een paar zakken hasj aan. Het schip werd naar de haven van Almeria geleid, waar bleek dat er maar liefst 19,6 ton hasj aan boord was. De crew werd opgepakt en alle drugs werd in beslag genomen.

De politieoperatie kadert binnen de gezamenlijke operatie “Rose of the Winds” van Europol, tegen grootschalige drugssmokkel in de Middellandse Zee. Tussen 2013 en 2015 vonden daarbij vijf politieacties plaats. Europol gaf daarbij niet alleen financiële, maar ook operationele steun. “Specialisten van Europol in analyse, forensisch onderzoek en georganiseerde misdaad werden ingezet in de lidstaten”, luidt het. “Dat leverde de lidstaten 29 analytische rapporten op over de achterliggende criminele netwerken.”
De grootste vangst in “Rose of the Winds” gebeurde in het najaar van 2015, toen vier vrachtschepen met in totaal meer dan 61 ton cannabis werden onderschept. Daarbij werden 46 bemanningsleden ingerekend.

bron: Belga