Federale begroting – “Willen alle voorstellen bekijken die economisch zinvol zijn”

Aan de regeringstafel wil Open Vld alle voorstellen bekijken die economisch zinvol zijn. Dat zegt partijvoorzitter Gwendolyn Rutten. Ze zegt niet a priori neen tegen de meerwaardebelasting waar CD&V voor ijvert, maar vindt het wel een probleem als “hardwerkende Vlamingen en gepensioneerden belast worden op geld waarvoor ze al betaald hebben”. Zelf zijn de liberalen vragende partij voor een nieuwe wet Cooreman-De Clercq die het slapend kapitaal op de spaarboekjes mobiliseert en investeert in de economie. In Terzake op Canvas zei Rutten dat het niet eerlijk is dat de belastingen in ons land zo hoog zijn. Van “experten” hoorde ze bovendien dat “als je de superrijken wilt belasten, de rekening bij de middenklasse terechtkomt”. Daarom pleiten Rutten en Open Vld voor een economisch zinvol voorstel. Ze zegt dat ervoor moet worden opgelet dat de rekening van een potentiële meerwaardebelasting niet bij de pensioenfondsen terechtkomt of bij de mensen die voor hun pensioen hebben gespaard.
Wat omschrijft Rutten dan als een economisch zinvol voorstel? “Ik stel gewoon vast dat er 260 miljard euro op de spaarrekeningen staat, het zou goed zijn als dat in de economie terechtkomt en geïnvesteerd wordt. De mensen mogen daar voor mij rendement aan over houden”, aldus Rutten. “We kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat als je dat investeert in starters, kmo’s of innovatieve sectoren, je daar een voordeel bij krijgt.” Er is nood aan een nieuwe wet Cooreman-De Clercq, zegt ze, verwijzend naar de aandelenwet van begin jaren 1980.
Hetzelfde pleidooi werd eerder op de dag ook al gehouden door Open Vld-vicepremier Alexander De Croo. “In plaats van altijd maar te spreken over mensen meer belasten, zouden we beter een debat voeren hoe we ervoor zorgen dat mensen die investeren, ook een fatsoenlijk rendement krijgen”, zei hij dinsdagmiddag.

bron: Belga