Federale begroting – Premier Michel stelt beleidsverklaring uit

Federale begroting - Premier Michel stelt beleidsverklaring uit

Premier Charles Michel stelt zijn beleidsverklaring uit. De onderhandelingen over de begroting en bijkomende structurele hervormingen gaan in tussentijd wel voort. Maar het is de eerste minister die de agenda daarvan zal bepalen, klinkt het maandagnacht bij de premier. CD&V gooide omstreeks middernacht de knuppel in het hoenderhok. De partij eiste garanties dat de door haar gevraagde meerwaardebelasting er voor het einde van het jaar zou komen en besloot maandag niet meer naar de onderhandelingstafel terug te keren. Vicepremier Kris Peeters stuurde zijn collega-ministers wel nog een nieuw voorstel, waarover hij dinsdagochtend om negen uur opnieuw wilde samenzitten.
De christendemocraten speelden daarbij hoog spel. De premier werd dinsdagmiddag immers om 14 uur in de Kamer verwacht, om er met een akkoord op zak zijn beleidsverklaring af te leggen. Meteen zouden nog slechts enkele uren resten om tot een akkoord te komen.
Maar premier Michel liet zich dus niet voor het blok zetten. De ‘state of the union’ wordt uitgesteld, zo klonk het nadat de premier en de overige vicepremiers nog een kleine twee uur hadden samengezeten om zich over de demarche van de CD&V te bezinnen.
De onderhandelingen worden intussen voortgezet. Maar wel volgens de agenda die premier Michel zal bepalen, beklemtoont men in zijn entourage. Eerder was ook bij N-VA al ongenoegen te horen over het feit dat CD&V – bovenop de beslissing om maandag niet meer aan te schuiven – ook nog eens op eigen houtje de volgende bijeenkomst wilde opdringen. Dinsdagochtend om 9 uur staat naar verluidt alvast géén vergadering gepland.

bron: Belga