Europees Parlement maakt shortlist voor Sacharovprijs op

door
Belga
Leestijd 2 min.

Een gearresteerde Turkse journalist, een boegbeeld van de Krim-Tataren of de verdedigsters van Iraakse yezidi-vrouwen die ontvoerd werden door terreurorganisatie Islamitische Staat? Eén van deze genomineerden wordt op 27 oktober verkozen tot winnaar van de Sacharovprijs, de onderscheiding waarmee het Europees Parlement al sinds 1988 elk jaar een voorvechter van vrijheid en vrije meningsuiting eert. De eerste kandidaat is de door de groenen en uiterst links voorgedragen Can Dündar, de oud-hoofdredacteur van de Turkse krant Cumhuriyet die in november vorig jaar werd gearresteerd na de berichtgeving over de betrokkenheid van Turkse inlichtingendiensten bij wapensmokkel naar Syrië. Hij werd tot meer dan vijf jaar cel veroordeeld voor het onthullen van staatsgeheimen, overleefde een aanslag en leeft momenteel in ballingschap.

Mustafa Dzemilev, die voorgedragen werd door de christendemocratische en conservatieve fracties EVP en ECR, is een voormalig Sovjetdissident die al vele decennia voor mensenrechten en de rechten van minderheden ijvert. Hij is afkomstig uit de Krim en vecht voor de rechten van Krim-Tataren. Sinds de Russische annexatie wordt hem de toegang tot het schiereiland ontzegd.

De door de liberalen en sociaaldemocraten gesteunde Nadia Murad Basee en Lamiya Aji Bashar komen dan weer op voor de rechten van vrouwen uit de Iraakse yezidi-gemeenschap die ontvoerd werden door IS en uitgebuit werden als seksslavin. Het overkwam hen toen de jihadistische terreurorganisatie in 2014 hun dorp Kocho nabij de stad Sinjar veroverde.

De commissie Buitenlandse Zaken van het Europees Parlement stemde dinsdag over de shortlist. Op 27 oktober hakken de fractieleiders de knoop door. De onderscheiding wordt op 14 december uitgereikt in Straatsburg. Vorig jaar ging de prijs naar de Saoedische blogger Raif Badawi.

bron: Belga