Drie mensenrechtenexperts van de VN niet meer welkom in Burundi

Drie mensenrechtenexperts van de VN niet meer welkom in Burundi
Drie mensenrechtenexperts van de VN niet meer welkom in Burundi

De Burundese autoriteiten hebben drie mensenrechtenexperts van de Verenigde Naties uitgeroepen tot “personae non grata”. Ze hadden de regering eerder beschuldigd van “ernstige schendingen” van de mensenrechten en gewaarschuwd voor het risico op een genocide. Minister van Buitenlandse Zaken Alain Aime Nyamitwe maakte de beslissing om de drie niet meer toe te laten in het land, die meteen van kracht wordt, kenbaar via een brief.
“Het is cruciaal dat Burundi en alle andere landen volledig samenwerken met het beschermingsmechanisme voor de mensenrechten van de VN, en samenwerken met zij die het representeren”, reageert VN-woordvoerder Stéphane Dujarric.
In een rapport van de VN dat werd gepubliceerd op 20 september staat te lezen dat de Burundese regering en geallieerde groeperingen verantwoordelijk zijn voor de dood van meer dan 560 burgers sinds april 2015. Er wordt gewaarschuwd voor een nakende genocide. Burundi verwierp het rapport begin oktober en liet weten dat het land niet zal meewerken met de commissie die door de VN-mensenrechtenraad werd opgericht om de schendingen van de mensenrechten te onderzoeken.

Bron: Belga