Coalitiepartners hekelen houding CD&V-vicepremier Peeters

Coalitiepartners hekelen houding CD&V-vicepremier Peeters

Coalitiepartners Open Vld en N-VA zijn duidelijk ‘not amused’ met de manier van onderhandelen van CD&V-vicepremier Kris Peeters. Die verliet gisteren de onderhandelingstafel zonder terug te keren. Een onderhandeling voer je aan tafel, niet net door je te verstoppen in je kabinet”, zegt Open Vld’er Alexander De Croo aan de VRT-redactie. “Dit is een heel bizarre situatie”, vindt Jan Jambon (N-VA). CD&V-premier Peeters verliet gisterenavond de onderhandelingstafel. De onderhandelingen waren vastgelopen op de meerwaardebelasting op aandelen. CD&V wil die maatregel absoluut invoeren en koppelt het aan de lagere vennootschapsbelasting, een eis van de N-VA. Rond middernacht bleek dat Peeters niet zou terugkeren naar de onderhandelingstafel.

Peeters stuurde zijn collega-ministers wel nog een nieuw voorstel, waarover hij vanmorgen om negen uur opnieuw wilde samenzitten. Maar premier Michel en coalitiepartners N-VA, Open Vld en MR lieten zich dus niet voor het blok zetten. De ‘state of the union’ wordt uitgesteld.

De coalitiepartners zijn niet te spreken over de houding van CD&V en vicepremier Kris Peeters. “Wij hebben hier zitten wachten op zijn terugkeer. Het is een heel bizarre situatie”, zegt N-VA-vicepremier Jan Jambon. “We hebben regelmatig contact gehad. Hij heeft elke keer zijn komst aangekondigd, maar dat is niet gebeurd.”

“We hebben enorm veel tijd verloren, dat is jammer”, zegt Alexander De Croo aan de VRT-redactie. “Een onderhandeling voer je aan tafel, niet door je te verschansen in je kabinet en dan teksten te sturen en een sms om te zeggen dat je niet meer komt. Dat is mijn stijl niet. Als ik iets te zeggen heb, dan ga ik naar mij collega’s en ik leg het uit.”

De Croo zegt dat hij bereid is om te spreken over de CD&V-voorstellen, maar niet op deze manier. “Wij willen spreken, maar dat doe je niet door weg te lopen, je te verstoppen en een ultimatum te stellen. We zitten wel nog in dezelfde regering, dan leg je de problemen uit aan de tafel.”

bron: Belga