Bujumbura schorst nu ook samenwerking met VN-Mensenrechtenbureau op

Bujumbura schorst nu ook samenwerking met VN-Mensenrechtenbureau op
Bujumbura schorst nu ook samenwerking met VN-Mensenrechtenbureau op

De Burundese regering heeft aangekondigd dat ze nu ook alle samenwerking met het VN-Mensenrechtenbureau in Bujumbura opschort. Volgens Bujumbura is dat bureau “medeplichtig” aan een rapport van de VN-Mensenrechtenraad waarin het regime beschuldigd wordt van “zware mensenrechtenschendingen”. Vorige week nog maakten de Burundezen bekend dat ze zich willen terugtrekken uit het Internationaal Strafhof (ICC), “zodat we helemaal vrij kunnen zijn”, aldus eerste vicepresident Gaston Sindimwo toen. Maandag waren drie VN-mensenrechtenexperts al tot persona non grata verklaard. Dat drietal publiceerde op 20 september een rapport waarin de Burundese regering beschuldigd wordt van “zware mensenrechtenschendingen” en waarin gewaarschuwd wordt voor mogelijke “misdaden tegen de menselijkheid”. Omdat het VN-mensenrechtenbureau “medeplichtig” is aan “de uitwerking van dit leugenachtige en controversiële rapport” heeft Burundi beslist “tot nader order alle samenwerking met dit bureau op te schorten”, is dinsdag gemeld in een communiqué.
Het VN-bureau in Burundi telt zowat twintig expats en een netwerk aan Burundezen, verspreid over heel het land. Het bericht al jaren over mensenrechtenschendingen.

Een VN-woordvoerder keurde al af dat VN-experts tot persona non grata verklaard werden.
De aankondiging dat het Centraal-Afrikaanse land zich uit het ICC wil terugtrekken, zal het inleidend onderzoek naar moorden, marteling en verkrachting dat ICC-procureur Fatou Bensouda in april opstartte alvast niet kunnen verhinderen.
Donderdag bespreekt de VN-Veiligheidsraad nogmaals de Burundese crisis.

Bron: Belga