Begroting goedgekeurd onder voorbehoud van laatste arbitrages binnen hervormingen

Begroting goedgekeurd onder voorbehoud van laatste arbitrages binnen hervormingen

De federale regeringstop heeft opnieuw drie uur rond de tafel gezeten over de begroting en een reeks hervormingen. In de loop van de dag hing er een crisissfeer rond de onderhandelingen, nadat de gesprekken waren vastgelopen op de CD&V-eis voor een meerwaardebelasting. Na een aantal bilaterale contacten van de premier, werd de draad opnieuw opgepikt. Na afloop viel op het kabinet van de premier te horen dat de vier partijen de begroting hebben gevalideerd zoals die tijdens het weekend werd opgemaakt, onder voorbehoud van de laatste arbitrages binnen de sociaal-economische hervormingen.
De vergadering op de Zestien duurde van 16.30 tot 19.30 uur. Het lag niet meteen in de lijn der verwachtingen dat de onderhandelaars tot de finish zouden proberen voort te vergaderen. Ze “bood de kans om een stand van zaken op te maken over de verschillende notificaties en na te gaan of de begroting groen licht krijgt op voorwaarde van een akkoord over de laatste arbitrages binnen de hervormingen”, luidt het.
Premier Charles Michel zal morgen opnieuw bilaterale contacten leggen en op basis daarvan terug overschakelen op een plenaire vergadering. Zoals bekend moet de regering haar begrotingshuiswerk op 15 oktober indienen bij de Europese Commissie.

bron: Belga