Aanhoudingsbevelen tegen 125 politieagenten in Istanboel

Aanhoudingsbevelen tegen 125 politieagenten in Istanboel
Aanhoudingsbevelen tegen 125 politieagenten in Istanboel

Een rechtbank in Istanboel heeft 125 aanhoudingsmandaten uitgevaardigd tegen politieagenten in Istanboel. De aanhoudingsmandaten passen in het onderzoek naar de mislukte coup van 15 juli. Dat meldt het pro-regeringspersagentschap Anadolu. De 125 agenten, onder wie 30 commissarissen, worden ervan beschuldigd gebruik te hebben gemaakt van de versleutelde berichtendienst Bylock. Volgens de Turkse autoriteiten was die app het communicatiemiddel van de coupplegers.
Ankara beschuldigt de in de VS in ballingschap levende prediker Fethullah Gülen ervan achter die coup te zitten. Bij de staatsgreep zijn meer dan 270 doden en duizenden gewonden gevallen.

In de nasleep van de couppoging zijn, volgens een eind september aangekondigde balans, al 32.000 mensen, in alle sectoren van de samenleving, opgepakt.

In het zuidoosten van Turkije werden meer dan 30 politici van de pro-Koerdische oppositiepartij HDP opgepakt. De meesten van hen zijn provincie- of districtsvoorzitter, verklaarde Merdan Berk, woordvoerder van het gemeentelijk filiaal van de partij (DBP) dinsdag. Wat hen ten laste wordt gelegd, is niet duidelijk. Vijfentwintig politici werden in de provincie Diyarbakir en zeven in de provincie Bitlis in hechtenis genomen. De politie stormde ook de woningen binnen van drie partijleiders in Diyarbakir, maar de politici waren niet thuis. De arrestanten werd contact met een advocaat ontzegd.

Bron: Belga