Waarom Parijs een spuitruimte voor drugsverslaafden voorziet

In het tiende arrondissement in Parijs is de eerste spuitruimte voor druggebruikers in Frankrijk geopend. Volgens voorstanders beperkt zo’n ruimte de overlast.

Waarover gaat het?

Landen als Nederland, Duitsland en Zwitserland hebben al ruimtes waar druggebruikers veilig drugs kunnen toedienen. Vandaag heeft de Parijse burgemeester Anne Hidalgo (PS) ook in Parijs zo’n ruimte, door tegenstanders omgedoopt tot ‘salle de shoot’, geopend. Ook in Brussel woedt de discussie, al is er veel tegenstand. De gebruikers worden immers geholpen en niet gestraft voor hun druggebruik.

Hoe werkt het?

Drugsverslaafden moeten zich eerst registreren, waarna ze een nummer toegewezen krijgen. Ze moeten ook het product dat ze willen gebruiken tonen. Wanneer hun nummer verschijnt, mogen ze de zaal binnengaan. Daar hebben ze 30 minuten de tijd om de drugs toe te dienen.

Wat zijn de voordelen?

Een spuitruimte zorgt voor minder overlast op straat. Bovendien zijn er hulpverleners aanwezig waar druggebruikers bij terecht kunnen. Zij kunnen ook ingrijpen in geval van een overdosis. De omstandigheden zijn er hygiënischer en er worden steriele naalden ter beschikking gesteld.