Samsung haalt Note 7 definitief uit de rekken

Samsung zet de productie van zijn controversiële vlaggenschip, de Galaxy Note 7, definitief stop. Wereldwijd zijn verschillende toestellen in brand gevlogen en ontploft door problemen met de batterij. De hele heisa heeft de smartphonefabrikant al 15,3 miljard euro aan beurswaarde gekost.

De technologiegigant is er niet in geslaagd om de batterijproblemen onder controle te krijgen. Niet lang na de lancering bleek dat de energiebron van de toestellen oververhit kon raken en in brand vliegen. Op sociale media doken al snel foto’s en filmpjes van verbrande en rokende smartphones op.

De Zuid-Koreaanse producent besliste daarop om de verkoop en de verdere lancering van de Note 7 on hold te zetten. Er kwam een terugroepactie en gebruikers werden aangemaand om hun toestellen tijdelijk uit te schakelen tot alle problemen van de baan waren. Al snel bleek echter dat ook de nieuwe toestellen met dezelfde problemen kampen.

Daardoor ziet het bedrijf zich genoodzaakt om niet alleen de verkoop, maar ook de productie van de Note 7 stop te zetten. Gebruikers hebben het duidelijke advies gekregen om hun telefoons niet langer te gebruiken zolang het onderzoek naar de exploderende batterijen nog loopt.

Het stopzetten van de productie is een stevige streep door de rekening van Samsung. Naast flink wat imagoschade, is het technologieconcern ook handenvol geld kwijt voor zowel de ontwikkeling als de productie van de smartphone. Bedoeling was immers om met de groot uitgevallen Galaxy Note 7 de concurrentie met de iPhone 7 en andere smartphones uit het hogere segment aan te gaan. In plaats daarvan zit de smartphonefabrikant nu opgescheept met meer dan 2,5 miljoen teruggestuurde en potentieel ‘gevaarlijke’ toestellen. Ook de beurswaarde van het bedrijf kreeg de afgelopen maanden stevige klappen. Na de aankondiging dat de productie werd stopgezet, daalde het aandeel Samsung Electronics op de beurs van Seoel met 8%, wat overeenkomt met een bedrag van zo’n 17 miljard dollar (15,3 miljard euro).

In België hadden zo’n 1.200 gegadigden een Note 7 besteld. Zij kunnen kiezen om hun geld (849 euro) terug te krijgen of datzelfde bedrag te investeren in een nieuw toestel van het merk.