Regering sust gemoederen met voorwaardelijk akkoord

Belga / B. Doppagne

De federale ministers hebben de begroting goedgekeurd, op voorwaarde dat ze het eens worden over de structurele hervormingen. Ondertussen zorgde het uitstelgedrag voor frustraties bij de oppositie.

Het federale politieke jaar is op een onconventionele manier gestart. De Kamer kreeg geen state of the union van premier Charles Michel te horen, nochtans een moderne traditie. De eerste minister stelde zijn toespraak uit nadat CD&V maandagavond opstapte van de begrotingsgesprekken.

Een oplossing leek gisteren lange tijd niet in de maak, tot er ‘s avonds plots een voorlopig akkoord uit de bus kwam. De begroting, zoals ze in het weekend opgesteld was, werd goedgekeurd, onder één belangrijke voorwaarde: dat de discussies over de structurele hervormingen succesvol worden afgerond. In het bijzonder gaat het over de meerwaardebelasting, de hervorming van de vennootschapsbelasting en de activatie van het spaargeld. Voorstellen van respectievelijk CD&V, N-VA en Open Vld. Vandaag zetMichel de gesprekken verder.

Ondertussen leverde het ontbreken van een state of the union heel wat munitie op voor de oppositie. De frustratie werd extra aangewakkerd door de afwezigheid van de ganse regering. Uiteindelijk moest minister van Middenstand en Zelfstandigen Willy Borsus (MR) opgeroepen worden. «We vragen een minimum aan respect», verkondigde de oppositie in koor.