Vlaams onderzoek ontrafelt communicatie in zelfverdediging planten

door
Belga
Leestijd 2 min.

Onderzoekers van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie en de UGent ontrafelden op welke manier signaalmoleculen actief betrokken worden bij de zelfverdediging van een beschadigde plant. Dat meldt het VIB. "Het 'alarmsysteem' van planten begint bij de receptoren, eiwitten die zich bevinden op het celmembraan, de buitenste laag van cellen", verduidelijkt professor Jenny Russinova (VIB-UGent). "Deze receptoren herkennen moleculaire patronen buiten de cel en kunnen zo binnendringende microben of schade een de plant signaleren. Eens de receptoren door zo'n signaal geactiveerd worden, geven ze de informatie van cel tot cel door aan de rest van de plant en komt het verdedigingsmechanisme op gang."

Recent zijn heel wat signaalmoleculen ontdekt die een actieve rol spelen in de communicatie tussen plantencelen, maar het bleef onduidelijk wat er precies gebeurt met die moleculen en hoe ze betrokken zijn bij de zelfverdediging van de plant. Dat proces werd in beeld gebracht door studiewerk op het plantje zandraket. "Ons onderzoek toont aan dat de signaalmoleculen erg snel herkend worden door de receptoren", zegt doctoraatsstudent Fausto Andres Ortiz-Morea. "Eens het verdedigingsmechanisme opgestart is, wordt de molecule als het ware 'opgeslokt' door de cel. De molecule wordt vervolgens door de cel afgebroken, om zo het 'alarmsignaal' te neutraliseren." De onderzoekers toonden daarbij aan welk eiwit cruciaal is in dat verdedigingssysteem.

De onderzoekers zeggen dat de communicatie tussen plantencellen met dezelfde werkwijze nog verder uitgeplozen kan worden. Ook kan het onderzoek helpen in het ontwikkelen van nieuwe strategieën om gewassen te beschermen en zo een bijdrage leveren in het verzekeren van de wereldwijde voedselvoorziening, klinkt het.

bron: Belga