Rode Duivels - Bondscoach Martinez wil niet van "makkelijke wedstrijd" spreken

door
Belga
Leestijd 2 min.

"Het zou niet correct zijn om dit een makkelijke wedstrijd te noemen", verklaarde bondscoach Roberto Martinez maandag na de 0-6 zege van de Rode Duivels tegen Gibraltar. "We hebben ervoor gezorgd dat het makkelijk leek, door zo snel te scoren, al na vier of vijf seconden." In realiteit duurde het toch iets langer voor Christan Benteke de weg naar doel vond. De UEFA stopte de klok op 8.1. Daarmee scoorde de spits van Crystal Palace het snelste doelpunt in de geschiedenis in een officiële wedstrijd. In november 1993 had Davide Gualtieri twee tienden meer (8.3) nodig om San Marino op een 1-0 voorsprong te zetten tegen Engeland in een kwalificatiematch voor het WK 1994. Opmerkelijk is dat het maandag nochtans Gibraltar was dat de aftrap nam, zodat Benteke eerst nog de bal moest veroveren, terwijl San Marino destijds zelf aftrapte. De Duitser Lukas Podolski scoorde het allersnelste doelpunt in een internationale wedstrijd. Dat deed hij in 2013 tegen Ecuador al na zes seconden. Maar dat gebeurde in een vriendenmatch.

"Wat me het meeste beviel was dat mijn spelers goed bleven combineren, in plaats van naar eigen succes op zoek te gaan", aldus Martinez. "Ze hadden dezelfde ingesteldheid als tegen Bosnië. Ze spelen graag samen en zijn blij dat ze hun land kunnen vertegenwoordigen."

Martinez kon tegen Gibraltar geen beroep doen op de geschorste Marouane Fellaini en de geblesseerde Jordan Lukaku. Ook Romelu Lukaku is licht geblesseerd en werd gespaard. "Als je spelers mist, maar dat niet echt de manier van spelen aantast, heb je een sterk team", weet Martinez. "Ik hou ervan dat spelers de kansen die ze krijgen met beide handen grijpen en zich tonen. Dat heb ik vandaag bij Steven Defour gezien. Maar ik wil niet één speler in de schijnwerpers plaatsen. Het is de collectieve prestatie die ik wil onderlijnen. Ongeacht de tegenstander, is tien goals scoren in twee wedstrijden een teken dat je goed bezig bent. We willen nog beter worden en hebben een duidelijk beeld over hoe we dat willen bereiken. Een flexibele tactiek staat daarbij voorop. Ik kijk ernaar uit om ook Origi en Batshuayi aan het werk te zien. Ik heb vier goede nummers negen in de selectie. Ze hebben ieder hun kwaliteiten. Zo is Michy bijvoorbeeld een heel ander type. Hij is een echt roofdier."

.

bron: Belga