Reynders: “Begroting is rond wat mij betreft”

Reynders: "Begroting is rond wat mij betreft"

MR-vicepremier Didier Reynders wil de onderhandelingen over de structurele hervormingen aan de vennootschapsbelasting en de arbeidsmarkt over de ‘state of the union’ van morgenmiddag tillen. En aangezien de begroting in zijn ogen rond is, kan worden afgeklopt, zo liet Reynders verstaan bij zijn aankomst op de Lambermont. Van een crisis is volgens hem geen sprake. Premier Michel zat een heel weekend samen met zijn topministers over de begroting, hervormingen aan de vennootschapsbelasting en de arbeidsmarkt. Pas na zowat twintig uur onderhandelen gingen ze maandagochtend om 6 uur zonder akkoord uiteen, met de afspraak om elkaar om 11 uur terug te zien.

Voor de MR hoeft het echter niet lang meer te duren. “De begroting is rond, wat mij betreft”, zei Reynders vanmorgen bij aankomst. “De besprekingen over andere hervormingen lopen nog, maar we hebben tijd tot het einde van het jaar om die teksten in het parlement in te dienen.”

Reynders wil dus afkloppen en de premier enkel met een begrotingsakkoord naar het parlement sturen. De eerste minister zou in zijn beleidsverklaring dan eventueel wel een stand van zaken kunnen geven over de voortgang van de onderhandelingen over de hervormingen, zo opperde hij.

Rond die structurele hervormingen is Reynders bereid “alles te bekijken wat op tafel ligt”. Maar over de hervorming van de vennootschapsbelasting die N-VA-minister van Financiën Johan Van Overtveldt wil doorvoeren, suggereerde de Franstalige liberaal dat misschien nog een impactstudie nodig is.

Open Vld-vicepremier Alexander De Croo was omstreeks 11.15 uur ook al aangekomen, maar wilde geen commentaar kwijt.

bron: Belga