Raadkamer verlengt voorlopige hechtenis Hicham Diop met één maand

Raadkamer verlengt voorlopige hechtenis Hicham Diop met één maand

De Brusselse raadkamer heeft de voorlopige hechtenis van Hicham Diop met een maand verlengd. Dat meldt het federaal parket. Hicham Diop is de 43-jarige man die vorige week woensdag drie agenten verwondde bij een steekpartij in Schaarbeek. De man werd in verdenking gesteld voor terroristische moordpoging en deelname aan de activiteiten van een terroristische groep. Volgens zijn advocaten had hij evenwel geen terroristische motieven. Hicham Diop viel woensdagmiddag twee agenten van de politie Brussel Noord aan in Schaarbeek en stak hen neer met een mes. Een andere politiepatrouille kon hem inrekenen, maar daarbij liep een van de agenten wel een neusbreuk op. De agenten moesten Hicham Diop, een ex-militair en voormalig bokser, ook in een been schieten alvorens ze hem konden inrekenen.

Hicham Diop had bij zijn aanval op de politieagenten geen islamitische leuzen geroepen maar bij zijn eerste ondervraging door de federale gerechtelijke politie (FGP) legde hij meteen een aantal verklaringen af die erop wezen dat het mogelijks om een terreurdaad ging. Ook bleek de man gekend te zijn bij de veiligheidsdiensten voor zijn sympathieën voor en contacten met extremistische moslims.

Nochtans had Diop bij zijn aanval geen terroristische motieven, aldus zijn advocaten. Die aanval zou meer te maken hebben met het feit dat Hicham Diop in 2011 aangereden werd door een voertuig van de federale politie. Volgens de verdediging wilde Diop enkel een wapen bemachtigen om daarna naar de agenten te kunnen gaan die hem hadden aangereden en volgens hem ongestraft waren gebleven. Hij zou enkel met hen een gesprek willen voeren hebben. De verdediging vroeg maandagnamiddag ook niet om Diop vrij te laten.
Zijn broer Aboubaker, die eveneens onder aanhoudingsbevel werd geplaatst in het dossier, verschijnt woensdag voor de raadkamer.

bron: Belga