Poetin en Erdogan ontmoeten elkaar in Istanboel

Poetin en Erdogan ontmoeten elkaar in Istanboel

De Russische president Vladimir Poetin is in Istanboel aangekomen voor zijn eerste bezoek aan Turkije sinds de twee landen zich weer verzoend hebben met elkaar. Poetin neemt in de Turkse stad deel aan het Wereldenergiecongres, maar er staat ook een ontmoeting met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan op het programma. De twee leiders zullen het tijdens hun gesprek vooral hebben over enkele economische projecten. Zo zal onder meer de door Rusland gebouwde kerncentrale in het Turkse Akkuyu aan bod komen.
Ook zal er overlegd worden over Turkish Stream, een gaspijpleiding in de Zwarte Zee die Russisch gas naar Turkije moet brengen. Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom had in mei 2015 daarover een akkoord gesloten met Ankara. Maar nadat Turkije in november van dat jaar een Russisch gevechtsvliegtuig uit de lucht had geschoten, was het project in de koelkast beland.

Naar verwachting zullen Poetin en Erdogan tijdens hun ontmoeting ook praten over de burgeroorlog in Syrië. Turkije en Rusland hebben daar tegengestelde belangen. Ankara streeft namelijk naar de omverwerping van het regime van president Bashar al-Assad, die zich evenwel verzekerd weet van de steun van het Kremlin.

bron: Belga