Inge Dekker stopt met zwemmen

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Nederlandse Inge Dekker (31) heeft een punt gezet achter haar lange zwemcarrière. De vlinderslagspecialiste vindt het na vijftien jaar in de top mooi geweest. "Ik ben toe aan iets anders", zei Dekker tegen de NOS. Samen met haar zus heeft ze een bedrijf opgezet dat zwemtrainingen geeft aan de jeugd.

De zwemster uit Assen behoorde jarenlang tot de 'Golden Girls' van de Nederlandse zwemploeg. Samen met Marleen Veldhuis, Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo veroverde ze in 2008 olympisch goud op de 4x100 meter vrije slag. De Nederlandse estafetteploeg won in die jaren alles wat er te winnen viel. Bij de Spelen van 2012 in Londen moest Oranje genoegen nemen met zilver, waarna Veldhuis stopte. In Athene 2004 wonnen ze brons.

Bij Inge Dekker werd begin dit jaar baarmoederhalskanker geconstateerd. Een zware operatie en onzekere periode volgden, maar ze raakte op tijd fit voor de Spelen van Rio. Daar werd ze met Oranje vierde in de finale van de 4x100 vrij. Individueel strandde Dekker in de halve finales van de 50m vrij.

De Nederlandse werd in totaal (korte- en langebaan) tien keer wereldkampioene en negentien keer Europees kampioene. Ze nam vier keer deel aan de Spelen.

"Het was een moeilijke beslissing, maar de kogel is door de kerk. Ik stop met zwemmen", zei Dekker maandag. "Het is mooi geweest."

bron: Belga