"Er zijn géén arbeidsplaatsen bijgekomen door witte kassa", zegt Horeca Vlaanderen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Hoewel cijfers van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) anders doen uitschijnen, zijn er de voorbije maanden geen extra mensen aan het werk gegaan in de horecasector. Dat zegt de sectorfederatie Horeca Vlaanderen. "De grootste problemen moeten nog komen", waarschuwt ze. Het Laatste Nieuws en De Morgen schreven vanochtend dat het aantal vaste jobs in de horeca in de eerste drie maanden van dit jaar met 2,2 procent is gestegen tegenover dezelfde periode vorig jaar (van 123.334 naar 126.004).

Horeca Vlaanderen betwist die cijfers niet, maar zegt dat ze een vertekend beeld geven. Door de invoering van de witte kassa heeft er een "verwitting" plaatsgevonden, klinkt het, waardoor werknemers die vroeger gedeeltelijk in het zwart werkten, nu volledig officieel werken. Daardoor stijgt het aantal voltijdse equivalenten in de sector wel, maar "zijn er geen arbeidsplaatsen bijgekomen bij de vaste tewerkstelling, noch voltijds noch deeltijds", aldus Danny Van Assche, de afgevaardigd bestuurder van Horeca Vlaanderen.

De federatie wijst erop dat het aantal faillissementen in de sector in stijgende lijn zit. "Op zes maanden tijd zijn daardoor bijna 3.000 arbeidsplaatsen verloren gegaan." Bovendien blijkt uit een bevraging door de federatie dat een kwart van de ondernemers de voorbije maanden personeel heeft moeten ontslaan, en dat nog eens een kwart de volgende maanden mensen zal moeten laten gaan.

Volgens Horeca Vlaanderen moeten de grootste problemen nog komen. "De geregistreerde kassa is verplicht sinds begin dit jaar, het aantal faillissementen zal de volgende maanden alleen maar toenemen. Bovendien moet ze nog worden geïnstalleerd in de helft van de Brusselse en Waalse zaken", zegt de federatie. "Zonder extra begeleiding wordt 2017 een donker jaar voor de tewerkstelling in onze sector."

Horeca Vlaanderen blijft pleiten voor lagere lasten op arbeid en een btw-verlaging.

bron: Belga