België gastland van internationale SAR-oefening Defensie

België gastland van internationale SAR-oefening Defensie

Tot 14 oktober organiseert het 40ste smaldeel van de luchtcomponent een internationale oefening op de luchtmachtbasis van Koksijde. Het gaat om een “Search and Rescue”-oefening (SAR) die voor de eerste keer sinds 2010 in België wordt georganiseerd. Doel is vooral om kennis en kunde tussen de internationale eenheden uit te wisselen. Ongeveer jaarlijks oefenen verschillende landen samen hun “Search and Rescue”-vaardigheden. De eenheden stellen hun helikopterbemanningen, gespecialiseerd in het opsporen en redden van vermiste personen, op de proef. Duitsland doet dit jaar mee met een Sea King, Oostenrijk met een Alouette III en Polen met een Mil Mi-8-toestel. België zet drie teams in met een Sea King, Caiman en Alouette III.

Morgen opent de oefening met een soort “highland”-games om de teams beter te leren kennen. Na de middag wordt geoefend op navigatievaardigheden. Dit jaar is de Eerste Wereldoorlog het thema. De teams zullen in West-Vlaanderen op zoek gaan naar verschillende WOI-sites. De West-Vlamingen kunnen dus verhoogde vliegactiveit waarnemen en de toestellen kunnen spotten, maar overlast zal er niet zijn.

De daaropvolgende dagen evalueren de teams elkaars capaciteiten op het vlak van zoek- en reddingsactie te land en ter zee. Daarbij vormt het oppikken van geredden, het zogenaamde ‘winchen’, een opdracht waar teamwerk uitermate belangrijk is, een essentieel onderdeel. Er staat ook een duikoefening gepland in het zwembad van Oostduinkerke.
Woensdag is er ook nog een fly-by op de luchtmachtbasis van Koksijde. Daar zal het 40ste smaldeel tevens de verjaardagen “40 jaar Sea King” en “45 jaar Alouette III” in dienst van de Belgische Defensie vieren.

bron: Belga