Zij werken in de zorg

Liesbet Van Deuren, 36 (links)

Opvoedster bij zorginstelling Rotonde in Brasschaat

Wat is je job?
“Ik begeleid activiteiten voor volwassenen met een beperking. Zo stimuleer ik onder andere hun zintuigen tijdens de activiteiten. Puur genieten voor velen.”

Wat vind je er leuk aan?
“Onverwachte reacties vind ik heel fijn. Zo kan je aan heel kleine dingen merken dat gasten op bepaalde prikkels reageren terwijl ze op andere momenten amper reactie geven.”

Wat is opmerkelijk?
“Ouders kunnen emotioneel geraakt worden door wat hun volwassen kinderen presteren. Hun schilderijen, bloemstukken en papieren kunstwerken zijn dan ook van hoog niveau.”


Marc Kubben, 55 (midden)

Zorgcoördinator bij Kliniek Sint-Jan, Brussel

Wat is je job?
“Ik ben verantwoordelijk voor het team verpleegkundigen van de chronische diensten en psychiatrische afdeling. Hierin ben ik de go-between tussen de directie en de medewerkers.”

Wat vind je er leuk aan?
“Ik vind het leuk te coördineren en resultaten te halen, overleggen met artsen, verpleegkundigen en anderen… Je teams zien evolueren, geeft een enorme voldoening.”

Wat is opmerkelijk?
“Onze groep patiënten is merkwaardig: revalidatie patiënten, palliatieve die hier lang verblijven en psychiatrische patiënten. Zo bouw je een zorgrelatie uit van al snel een paar maanden.”


Matthieu Formosse, 26 (rechts)

Gespecialiseerd opvoeder bij het huis voor psychiatrische zorgen Belle-Vue

Wat is je job?
“Ik begeleid chronische psychiatrische patiënten bij het opstaan, douchen en de dagactiviteiten. Sommigen verblijven hier hun hele leven.”

Wat vind je er leuk aan?
“Zowel ik als de patiënten krijgen de ruimte om authentiek te zijn. Het persoonlijke contact en hun onverwachte antwoorden zijn vaak best leuk.”

Wat is opmerkelijk?
“We proberen zoveel mogelijk linken met de buitenwereld te leggen. Zo gaan we naar theater en tweemaal per jaar op reis.”