Waarom zijn de namen van de nieuwe kardinalen zo belangrijk?

Paus Franciscus (foto) heeft zondag zeventien nieuwe kardinalen bekendgemaakt. Daarmee oefent hij een grote invloed uit op de toekomst van de kerk.

Waarom is de benoeming van kardinalen belangrijk?

Het is een van de belangrijkste bevoegdheden van de paus. Hij kan zo zijn stempel drukken op de toekomst van de Kerk. Wanneer de huidige paus sterft of ontslag neemt, zullen alle kardinalen die jonger zijn dan tachtig een nieuwe paus kiezen. Het profiel van de nieuwe kardinalen die de huidige paus nu benoemt, doet er dus toe. Als er meer progressieve kardinalen zijn, is de kans groter op een progressieve paus.

Welk accent legt de paus?

Franciscus kiest vooral voor kandidaten die bij zijn visie aansluiten, een visie waarin mededogen belangrijker is dan een strikte leer. Zo benoemt hij de Belgische aartsbisschop Jozef De Kesel, die bekendstaat als progressief, opvallend snel tot kardinaal. Hij koos ook voor drie gematigde Amerikaanse bisschoppen. Op die manier neemt hij de conservatieve vleugel van de Amerikaanse Rooms-katholieke Kerk wind uit de zeilen.

Vanwaar komen de kardinalen?

De nieuwe katholieke topmannen komen uit alle hoeken van de wereld. Ook dat is een bewuste keuze van Franciscus. Hij wil een internationale kerk die zich niet opsluit in Rome en die minder Eurocentrisch is. De dertien nieuwe kardinalen met stemrecht komen uit Italië, de Verenigde Staten, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Spanje Brazilië, Bangladesh, Venezuela, België, Mauritius, Mexico en Papoea-Nieuw-Guinea. Alle nieuwkomers zullen op 19 november ingehuldigd worden.