Vijf apps voor Oma

Ook in zorgland duiken er apps op die ouderen helpen de dag beter door te komen. Vijf opvallende apps die je best zo snel mogelijk op de tablet of smartphone van je Oma downloadt.

 1. Cubigo: leef langer zelfstandig
  Maaltijden laten bezorgen, een doktersafspraak maken, belangrijke informatie doorgeven aan mantelzorgers, activiteiten boeken, foto’s van kleinkinderen bekijken… het kan via Cubigo. De app van de Belg Geert Houben brengt verschillende diensten samen in één interface, afgestemd op ouderen.
 2. Omapost: stuur een kaartje met foto
  Natuurlijk krijgen oma en opa graag kaartjes. Via de Nederlandse app Omapost zend je nu eenvoudig een online foto naar je grootouders. Zij krijgen een echte kaart in hun bus, met foto en persoonlijk berichtje. Heb je geen opa of oma meer? Dan adopteer je er eenvoudig een via de app.
 3. Activ84Health: fiets door je geboortedorp
  Veel bejaarden dromen ervan: een fietstochtje door hun geboortedorp. Het kan nu met de Belgische app Activ48Health, gekoppeld aan een hometrainer. Via Google Streetview rijden fietsers een route virtueel op scherm. Even genoeg van fietsen? Dan sluit je de app aan op een roeimachine of loopband.
 4. Senso2me: detecteer een val
  Veel senioren dragen een alarm, maar wat als ze niet op het alarmknopje kunnen drukken? De Belgische app Senso2me heeft geen actie van de bejaarde zelf nodig. Sensors detecteren of je oma is gevallen, buitenstapt op een ongewoon uur, lang in de badkamer blijft… Dan worden familie of mantelzorger verwittigd.
 5. Vision test: test je ogen
  Gaan de ogen van je oma echt achteruit? Voordat je naar de oogarts belt, doe je een zelftest met de app Vision test. Op minder dan vijf minuten weet je wat er met de ogen aan de hand is. Via geolocalisatie vind je heel gemakkelijk de dichtstbijzijnde oogarts.