Presidentieel debat op het scherpst van de snee

Het tweede debat tussen de Amerikaanse presidentskandidaten Donald Trump en Hillary Clinton is bitsiger verlopen dan de eerste confrontatie. "Als ik minister van Justitie was, zat u in de cel", zei Trump.

De Republikeinse presidentskandidaat heeft met zijn vulgaire opmerkingen over vrouwen volgens Clinton "haarfijn laten zien wie hij werkelijk is". De Democrate zou, reageerde Trump, onder zijn bewind in een cel zitten wegens haar gerotzooi met e-mails toen ze minister was. Het tweetal ging elkaar anderhalf uur verbaal te lijf in de Washington University in St. Louis, waar dit keer het aanwezige publiek de vragen mocht stellen.

Vooral Trump voerde een niet-aflatende reeks aanvallen op zijn rivale uit. Hij onderbrak haar ook telkens weer. De Republikein noemde Clinton keer op keer een leugenaar. Hij zei dat ze een duivel was in wier hart een enorme hoeveelheid haat woont.

Kleedkamers

Het debat volgde op een periode waarin Trump flink onder vuur lag, onder meer door zijn belastingaangiften en uitlatingen over hoe hij vrouwen seksueel naar zijn hand kon zetten omdat hij beroemd is. Hij deed dat nu af als "kleedkamerpraat", of "locker room talk". Opmerkelijk: voor die woordkeuze krijgt Trump nu ook al kritiek uit de sportwereld. "Ik heb nooit dergelijke uitspraken gehoord in de kleedkamer", aldus CJ McCollum van NBA-team Portland Trailblazers op Twitter.

Trump probeerde de rollen om te draaien door Clintons echtgenoot Bill, de voormalige president, van seksuele intimidatie en zelfs verkrachting te beschuldigen. De Democrate negeerde die opmerkingen grotendeels.

Positieve noot

Een aanwezige vroeg om iets positiefs over de ander te zeggen. Clinton prees de kinderen van Trump. De Republikein prees op zijn beurt de vasthoudendheid van Clinton. "Ze geeft niet op, dat respecteer ik." Uit een peiling van CNN na het debat blijkt dat de meeste kijkers haar als overwinnaar zien. Clinton wint met 57%, tegenover 34% voor Trump.