Poolse filmregisseur Andrzej Wajda overleden

AFP / F. Tiziani

De Poolse filmregisseur Andrzej Wajda is zondagavond overleden in Krakau. Dat melden zijn familie en verschillende Poolse media. Hij werd 90 jaar.

Wajda’s carrière werd gekenmerkt door de tegenstelling tussen de repressieve communistische regering in Polen en een publiek dat smacht naar vrijheid. In zijn films beschreef de regisseur dan ook de complexe geschiedenis van zijn land, met zijn oorlogsverleden en de machtsovername door de communisten in 1945. Wajda won onder meer een ere-Oscar voor zijn bijdragen aan de cinema, en was ridder in de Orde van de Witte Adelaar, de hoogste onderscheiding in Polen.

Al vanaf het begin van zijn carrière, met ‘Pokolenie’ (1955), ‘Kanal’ (1957) en ‘Popiol i diament (1958), worden Wadja’s films beschouwd als meesterwerken en klassiekers van de Poolse filmschool.

Zijn meest recente film ‘Powidoki’ (‘Afterimage’) werd onlangs geselecteerd als de Poolse inzending voor de Oscars van 2017. De film vertelt de laatste jaren van het leven van avant-garde schilder en kunsttheoreticus Wladyslaw Strzeminski, die strijdt tegen het Stalinistische regime. Volgens bepaalde critici is de film een metafoor voor het Polen van vandaag, dat wordt geleid door de conservatieven van Recht en Rechtvaardigheid. In het verleden werden al vier van zijn films genomineerd voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film.

Wajda was sinds kort opgenomen in het ziekenhuis en bevond zich in een kunstmatige coma.