Meerderheid moet terrein prijsgeven aan linkerzijde

Belga / N. Maeterlinck

Volgens de halfjaarlijkse peiling van VRT en De Standaard heeft Groen sinds de verkiezingen van mei 2014 5% meer kiezers voor zich gewonnen. De coalitiepartijen moeten meer dan 8% toegeven.

De Vlaamse coalitiepartijen vertegenwoordigen in het eigen taalgebied nog steeds een ruime meerderheid van de stemmen, maar hun marge is de voorbije tweeënhalve maand wel geslonken. Volgens de peiling moeten de drie partijen samen 8,3% prijsgeven. Daarvan verhuist 2,2% naar Vlaams Belang, maar het overgrote merendeel komt in linkse handen terecht.

Groen is de grote winnaar van de tussenstand. De ecologisten onder leiding van voorzitster Meyrem Almaci zien hun achterban met 5% van de kiezers stijgen en komen nu uit op 13,3% van het kiespubliek. Sp.a kent ook een vooruitgang, zij het iets kleinschaliger. De socialisten stijgen met 1,7%, maar blijven met een totaal van 15,8% nog steeds de grootste oppositiepartij.

Ondanks de mindere resultaten, blijven de waardeverhoudingen binnen de coalitie vrijwel ongewijzigd. N-VA is nog steeds afgescheiden de grootste. Ook al verliest de partij bijna 5%, komen de nationalisten nog steeds uit op een totaal van 27,8%, exact 11% meer dan CD&V. De christendemocraten moeten 1,7% prijsgeven. De derde meerderheidspartij Open Vld komt met 13,6% 2 punten lager uit dan twee jaar geleden.