83% vindt meteen werk in zorgsector

Massale herstructureringen zijn vaak een ramp voor honderden werknemers… en toch ook vaak het begin van een nieuw avontuur. Zo kiezen heel wat mensen na een opleiding via de VDAB voor de zorgsector.

“Opmerkelijk is dat niet één bepaald type mens kiest voor een opleiding zorgkundige”, merkt Pieterjan Soens, kennisbeheerder Zorg en Onderwijs bij de VDAB, op. “Nee, allerlei werkzoekenden vinden hier een passie. Na deze opleiding kunnen ze bijvoorbeeld aan de slag in de ouderenzorg.”

Zorgen voor anderen

Al heel wat mensen hebben hun loopbaan 180 graden omgegooid na een collectieve sluiting. Bijvoorbeeld van de lopende band in een koekjesfabriek naar het verzorgen van bejaarden. “Mensen zoeken een job die hen voldoening geeft”, weet Pieterjan. “Dat vinden ze vaak in het verzorgen van andere mensen.”

Geen voorkennis nodig

Groot voordeel is dat voorkennis of een diploma niet noodzakelijk is om aan de opleiding zorgkundige te beginnen. De opleiding van één jaar is zeer praktijkgericht. Maar liefst de helft van de opleidingstijd zijn stages. Bovendien is de opleiding gratis voor werkzoekenden en biedt de VDAB begeleiding en ondersteuning bij het zoeken naar werk.

Werkzekerheid na gratis opleiding

Werkzekerheid is ook een grote troef van de opleiding. 83% van de geslaagde cursisten vindt binnen drie maanden werk na de opleiding. “De vergrijzing van de bevolking en van de medewerkers binnen de sector zorgen voor een grote vraag naar arbeidskrachten”, zegt Pieterjan. “Heel veel medewerkers gaan de komende jaren zelf op pensioen.”

 

Foto: Greetje van Buggenhout

Meer info vind je op www.vdab.be/zorg.

vdab_web