Washington “onderzoekt” steun aan Arabische coalitie in Jemen

Washington
Washington "onderzoekt" steun aan Arabische coalitie in Jemen

De Verenigde Staten hebben zaterdag aangekondigd dat ze hun steun aan de Arabische coalitie in Jemen onder leiding van Saoedi-Arabië aan een “onmiddellijk onderzoek” zullen onderwerpen. Aanleiding zijn de luchtaanvallen van zaterdag waarbij meer dan 140 doden vielen. “De veiligheidssamenwerking met Saudi-Arabië is geen blanco cheque”, zei Ned Price, woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad. Volgens hem startten de VS naar aanleiding van de aanvallen van zaterdag “en andere incidenten” een “onmiddellijk onderzoek” naar de Amerikaanse steun aan de coalitie in Jemen geleid door Saoedi-Arabië. Die steun was volgens Price al sterk verminderd.
Washington, zo stelt Price in zijn verklaring, is bereid om zijn steun aan te passen zodat die beter in overeenstemming is met de principes, waarden en belangen van de VS.
Hij zegt dat de Verenigde Staten “zwaar verontrust” zijn door de aanvallen die zaterdag uitgevoerd werden op de Jemenitische hoofdstad Sanaa, waarbij meer dan 140 doden en meer dan 525 gewonden vielen.
De sjiitische Houthi-rebellen beschuldigden de Arabische coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië ervan verantwoordelijk te zijn voor de aanvallen, wat door de coalitie zelf ontkend wordt.

Bron: Belga