Etixx-QuickStep wint prestigeduel van BMC

AFP / K. JAAFAR

Etixx-QuickStep heeft BMC onttroond als wereldkampioen ploegentijdrijden. Voor het team van Patrick Lefevere is het al de derde wereldtitel.

Sinds het WK ploegentijdrit in 2012 voor het eerst georganiseerd werd, is het steevast uitgedraaid op een duel tussen Etixx-QuickStep en BMC. Dat was ook deze keer in de snikhete Qatarese hoofdstad Doha het geval. De voorbije twee edities bleek het Amerikaanse team telkens te sterk voor de concurrentie, maar deze keer was het opnieuw de beurt aan Etixx-QuickStep.

Gemiddeld 57km/u

Aangevuurd door Tony Martin maalden Bob Jungels, Marcel Kittel, Niki Terpstra en onze landgenoten Julien Vermote en Yves Lampaert het 40 kilometer lange parcours elf seconden sneller af dan hun rivalen van BMC, goed voor een duizelingwekkend gemiddelde van net geen 57 kilometer per uur. Het brons was voor het Australische Orica-BikeExchange.

«Een sterk geheel»

«Dit doet enorm veel deugd», straalde manager Patrick Lefevere na afloop. «Op papier hebben we misschien minder sterke individuele tijdrijders in onze rangen, maar ons team vormde wel een sterk geheel. Drie titels op vijf WK’s, dan mag je heel tevreden zijn als ploeg. We bewijzen nog maar eens dat we een team zijn om u tegen te zeggen.»

Veranda’s Willems haalt top 10

Lotto-Soudal deed niet mee aan het WK ploegentijdrit, maar met Veranda’s Willems liet nog een tweede Belgische ploeg zich opmerken. Het finishte als beste niet-WorldTour-ploeg nog net in de top tien, voor het Franse AG2R.