Verkiezingen Marokko – Islamistische regeringspartij stevent af op de overwinning

De islamisten van de Partij van Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (PJD), die de regeringscoalitie in Marokko al vijf jaar aanvoert, zou de meeste zetels hebben binnengehaald bij de parlementsverkiezingen van vrijdag. Dat is het voorlopige resultaat na telling van 90 procent van de stembrieven, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken. De partij van premier Abdelilah Benkirane zou 99 zetels behalen, tegen 80 voor de rivaliserende, liberale Partij voor Authenticiteit en Moderniteit (PAM).
Bijna 16 miljoen kiezers waren opgeroepen een stem uit te brengen. In totaal moesten 395 parlementsleden verkozen worden.
Istiqlal, de historische partij die de strijd voor onafhankelijkheid voerde, zou op de derde plaats uitkomen met 31 zetels, net voor de Nationale groepering van Onafhankelijken (RNI), die goed zou zijn voor 30 zetels. Volgen dan: de Mouvement populaire (MP, 21), de Union constitutionnelle (UC, 16), Union socialiste des forces populaires (USFP, 14), de Parti du progrès et du socialisme (PPS, 7), de Mouvement démocratique et social (MDS, 3) en de Federatie van Democratisch Links (FGD, 2).
De kiesopkomst schommelt rond de 43 procent (6.750.000 kiezers), twee procent minder dan bij de vorige verkiezingen in 2011, aldus minister van Binnenlandse Zaken Mohammed Hassad.

Bron: Belga