Orkaan Matthew trekt langs de Amerikaanse zuidoostkust

Orkaan Matthew trekt langs de Amerikaanse zuidoostkust

Orkaan Matthew trekt verder langs de zuidoostkust van de Verenigde Staten. Het orkaancentrum NHC sprak vanochtend over stormvloeden in South Carolina en zijn zuidelijke buurstaat Georgia. Na de verwoestingen met honderden doden in Haïti was Matthew langs Florida geraasd. Ruim twee miljoen mensen moesten in verschillende staten voorzichtigheidshalve hun huizen verlaten. In de VS werden tot dusver vier doden geteld, aldus CNN. Volgens de meteorologen bereikte de orkaan nog windsnelheden tot 165 km/u. De weerdienst in Charleston in South Carolina riep de bevolking op binnen te blijven. Binnen de komende 36 uur kunnen langs de kusten van Florida, Georgia, South en North Carolina levensgevaarlijke overstromingen ontstaan, meldde ook het NHC.

In grote kustgebieden van Florida liet de storm ontwortelde bomen en afgeknapte elektriciteitspalen achter, wegen en straten waren bezaaid met dakpannen, vensterglas en ander puin. Meer dan een miljoen gezinnen zaten tijdelijk zonder stroom. In Jacksonville en St. Augustine, de oudste stad van de VS, stonden al uren voor de komst van de storm hele kustgebieden blank.

De dodelijke slachtoffers waren volgens CNN een man en een vrouw die medische hulp nodig hadden, maar niet op tijd door de reddingsdiensten konden bereikt worden. Twee andere vrouwen werden geveld door omgewaaide bomen.

Eerder had de orkaan in Haïti zware schade veroorzaakt. De hulporganisatie Care sprak gisteren onder aanhaling van het ministerie van Binnenlandse Zaken van 478 doden. Alleen al in het zwaar getroffen departement Sud zijn 283 mensen omgekomen, meldde radiozender Metropole onder aanhaling van de civiele bescherming. De nationale rampenbestrijdingsdienst had donderdagmiddag lokale tijd 108 dodelijke slachtoffers bevestigd en sindsdien geen officiële mededeling meer verspreid. In de media is van duidelijk hogere aantallen doden sprake. In de stad Jérémie is 80 procent van alle woningen, vaak in hout of ander minder duurzaam materiaal, verwoest of beschadigd, zei Care-medewerkster Holly Frew gisteren. De regio is nog steeds grotendeels van de rest van het land afgesneden. Volgens Frew zou het aantal slachtoffers nog aanzienlijk stijgen.

Het Wereldvoedselprogramma bracht levensmiddelen naar het gebied. De EU kondigde gisterenavond aan nog eens 1,5 miljoen euro aan noodhulp voor de slachtoffers in Haïti ter beschikking te stellen. Bovendien reist een team van deskundigen naar de getroffen gebieden om te helpen bij de watervoorziening en de medische bijstand.

bron: Belga