Hongaarse oppositiekrant Nepszabadsag verrassend niet meer verschenen

Hongaarse oppositiekrant Nepszabadsag verrassend niet meer verschenen

De Hongaarse oppositiekrant Nepszabadsag is vandaag verrassend niet verschenen en zal dit voorlopig ook niet meer doen. Op de website van de krant met de grootste oplage in Hongarije meldde eigenaar Mediaworks dat de krant, ook online, niet meer zal verschijnen tot “een nieuw concept is uitgewerkt dan wel geïmplementeerd”. De krant moet zich aanpassen aan de markttendenzen, luidt het. Redacteurs en medewerkers kregen een brief waarin staat dat hun diensten zolang zijn opgeschort. De mediagroep beriep zich op de verliezen die het dagblad lijdt, met name omgerekend 16,4 miljoen euro nadat de laatste tien jaar de oplage met 74 procent is geslonken.

Maar een journalist zei op voorwaarde van anonimiteit tegenover het Franse persbureau AFP dat dit niet de echte reden is. “Dit brengt een enorme slag toe aan de onderzoeksjournalistiek en de persvrijheid. Nepszabadsag staat voor de grootste kwaliteitspersgroep van Hongarije, die probeert fundamentele vrijheden te verdedigen als democratie, vrijheid van meningsuiting en tolerantie”.

De Facebookpagina van de krant, die onder controle van de medewerkers staat, gewaagde van een “putsch”. De liberale Nepszabadsag viel de laatste maanden op met grondig uitgespitte verhalen over schandalen en affaires van leden en begunstelingen van de rechts-nationalistische regering van Viktor Orban.

De socialistische oppositie gewaagt van een “zwarte dag voor de pers” en heeft opgeroepen voor het hoofdkantoor van de krant te betogen.

Mediaworks staat onder controle van de Oostenrijkse investeringsfirma Vienna Capital Partners en bezit in Hongarije nog andere printmedia zoals twaalf regionale dagbladen.

bron: Belga