Clinton in toespraken voor Wall Street welwillender voor banken dan in campagne

door
Belga
Leestijd 2 min.

Uit ruim 2.000 e-mails van de Clintoncampagne die Wikileaks in de nacht van vrijdag op zaterdag online gezet heeft, blijkt dat de Democratische presidentskandidate in betaalde toespraken voor Wall Street-insiders welwillender is voor de bankensector dan ze in publieke toespraken tijdens de campagne liet blijken. Het gaat om mails van John Podesta, voorzitter van Clintons campagneteam, die gehackt werden. De mails bevatten onder meer toespraken die Clinton hield voor Wall Street na haar termijn als Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken. Haar campagneteam heeft nog niet bevestigd of het om authentieke mails gaat, maar heeft de inhoud ervan niet ontkend. "We gaan de authenticiteit van de gestolen documenten die gepubliceerd werden door Julian Assange niet bevestigen", aldus woordvoerder Glen Caplin. "Assange heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij Hillary Clinton schade wil toebrengen." Podesta zelf meldde op Twitter "geen tijd te hebben om na te gaan welke e-mails echt en welke vals zijn".

De uitspraken die in de mails aan Clinton toegeschreven worden, bevestigen het vermoeden van de Bernie Sanders-aanhangers dat Clinton dichter bij de financiële elite staat dan bij de middenklasse. Zo zou ze op een event van Goldman Sachs tegen de genodigden gezegd hebben dat "jullie de slimste mensen zijn". Op een ander event van Goldman klaagt ze erover dat er in Washington "zo'n vooringenomeheid bestaat tegen mensen die succesvolle en/of gecompliceerde levens leiden". In een toespraak voor Deutsche Bank klonk het dan weer dat delen van de hervorming van de banksector "echt van de sector zelf moeten komen".

In een andere toespraak zou Clinton gezegd hebben dat wat betreft politiek er nood is aan "zowel een publieke als privé-stelling omdat de mensen een beetje nerveus worden van achterkamerdiscussies"."Je moet achterhalen hoe de publieke en privé-inspanningen die nodig zijn om politiek succesvol te zijn, te balanceren", zei Clinton in een toespraak uit 2013 voor de National Multi-Housing Council.

Volgens The Guardian blijkt uit haar belastingaangiftes dat het minimumbedrag voor een toespraak rond de 225.000 dollar lag. Nog uit haar belastingsaangiftes blijkt dat ze tussen haar tijd als Buitenlandminister en de start van haar campagne miljoenen verdiende in het lezingencircuit. Van financiële instellingen streek ze meer dan 4 miljoen dollar op. Tijdens de Democratische voorverkiezingen vroeg haar tegenstander Bernie Sanders die toespraken vrij te geven, maar daar is ze vooralsnog niet op ingegaan.

De revelaties komen er enkele uren nadat haar Republikeinse tegenkandidaat ook zwaar onder vuur ligt, ook vanuit zijn eigen partij.

Vrijdag nog beschuldigde Washington de hoogste niveaus in de Russische regering ervan om achter de hackings te zitten, om zich zo te mengen in de Amerikaanse verkiezingen. Ook Clintons woordvoerder verwees naar die beschuldigingen.

bron: Belga