Vzw Tarmac wint eerste Cultuurprijs van de Kempen

In Mol zijn vrijdagavond voor de allereerste keer de Cultuurprijzen van de Kempen uitgereikt. Het gaat om een initiatief van de Cultuurraad voor de Kempen, een koepelorganisatie voor culturele advies- en beheersorganen uit 28 Kempense gemeenten. De hoofdprijs, een cheque ter waarde van 1.500 euro, ging naar het kunstencentrum vzw Tarmac uit Meerhout. De Cultuurraad voor de Kempen ontstond begin jaren zeventig en is een van de oudste regionale fora voor gemeentelijke culturele advies- en beheersorganen in Vlaanderen. Hun doelgroepen zijn zowel cultuurraden, academies, musea als heemkundige kringen. Het werkingsgebied omvat 28 gemeenten van de Intercommunale Ontwikkelingsmaatschappij Kempen en beslaat in oppervlakte zowat de helft van de provincie Antwerpen. Om de culturele initiatieven uit de Kempen wat meer in de schijnwerpers te plaatsen, en meer bepaald vrijwilligers en/of amateurkunstenaars, zette de raad voor het eerst een globale prijsuitreiking op poten. Elke gemeente mocht één kandidaat voorstellen.
De eerste prijs ging vrijdag naar het Meerhoutse vzw Tarmac. Zij werden door de jury geprezen voor hun brede cultuurbenadering – verschillende kunst- en cultuurdisciplines komen er aan bod -, hun ruime uitstraling, hun “creatief aanbod met originele projecten” en hun gemeenschapsvormende werking door het betrekken van vrijwilligers en publiek.
Er waren ook eervolle vermeldingen voor Westelfolk, een folkloremuziekgroep uit Westerlo, en muziekclub De Singer uit Rijkevorsel. Zij krijgen elk een oorkonde.

bron: Belga