VS beschuldigt Rusland van hacking om presidentsverkiezingen te beïnvloeden

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Amerikaanse regering heeft Rusland er voor de eerste keer rechtstreeks van beschuldigd door het hacken van computersystemen van onder meer politieke organisaties de Amerikaanse campagne voor de presidentsverkiezingen te willen beïnvloeden. "We denken dat, gezien de omvang en de gevoeligheid, alleen hoge Russische functionarissen die activiteiten hebben kunnen goedkeuren", aldus het departement voor Binnenlandse Veiligheid en de directie van de Amerikaanse inlichtingendiensten in een gezamenlijk communiqué. De Amerikanen zijn ervan overtuigd dat Rusland achter de aanvallen op computersystemen van politieke organisaties en instellingen zit, met als doel "tussen te komen in het Amerikaanse verkiezinsproces". Binnen een maand zijn er Amerikaanse presidentsverkiezingen.

De klokkenluiderswebsite Wikileaks maakte in augustus gehackte interne e-mails openbaar van leden en medewerkers van het partijbestuur van de Democraten. Daaruit bleek dat de partijtop in de voorverkiezingen voor de Democratische nominatie een sterke voorkeur liet blijken voor Hillary Clinton, ten nadele van haar opponent Bernie Sanders. De onthullingen leidden tot het ontslag van partijvoorzitster Debbie Wasserman Schultz.

Later werd bekend dat de hackeraanval op de Democraten nog omvangrijker was. Ook toen al wezen experts en Amerikaanse regeringskringen met de beschuldigdende vinger richting Russische hackers met banden met regeringsorganisaties in Moskou.

Bron: Belga