Orkaan Matthew – Orkaan mist Miami op een haar na

Orkaan Matthew heeft Miami, met 400.000 inwoners de grootste stad van Zuid-Florida, in de nacht van donderdag op vrijdag op een haar na gemist. De bevolking, voorbereid op een ramp zoals orkaan Andrew in 1992, haalt opgelucht adem. Miami gaat woensdagmiddag in quasi lockdown, stelt Belga ter plaatse vast. De afdelingen drank en droge voeding in de supermarkten raken uitgeput, net als de benzine. De Everglades gaan op slot en personeel van overheidsinstellingen en handelszaken krijgt twee dagen verlof. Het spook van Andrew uit 1992, de orkaan die meer dan 25.000 woningen met de grond gelijk maakte, waart door de straten van de kuststad.
Donderdagochtend (plaatselijke tijd) slaat de zenuwachtigheid pas echt toe, als de internationale luchthaven alle vluchten schrapt en de politie de resterende joggers van het strand tracht te halen. “Ik blijf hier de hele nacht staan”, maakt Rosh Lowe van het plaatselijke televisiestation WSVN zich sterk. “Het zal niet meevallen, maar we hebben eerder al stormen vanop het strand gecoverd. Als het echt te erg wordt, hebben we een hotelkamer ter beschikking.”
In de vooravond wordt duidelijk dat het oog van orkaan niet over de stad met 400.000 inwoners zal trekken. De impact valt niet mee, maar beperkt zich tot rukwinden en hevige regenval. Verschillende straten, geflankeerd door zandzakjes, lopen onder water.
Carlos Miranda, receptionist in een hotel, haalt zichtbaar opgelucht adem. “Ik prefereer jullie saaie, grijze Belgische klimaat voor honderd procent over wat we hier hebben”, zegt de dertiger voor hij de nacht in gaat achter zijn balie. “Elke orkaan brengt angst met zich mee, of ze nu aan land komt of niet. Een hotel als dit is, net als elk gebouw dat na 2008 is opgetrokken, volledig bestand tegen een storm van categorie vier, maar onze huizen niet. Als Matthew aan land was gegaan in Miami was de impact enorm geweest, vergelijkbaar met de dodelijke Andrew.”

bron: Belga