Orkaan Matthew – Obama roept noodtoestand uit in Georgia, avondklok ingesteld op Daytona Beach

De Amerikaanse president Barack Obama heeft ook in de staat Georgia de noodtoestand afgekondigd vanwege de doortocht van orkaan Matthew. In Daytona Beach, in Volusia (Florida) geldt vanaf middernacht (06.00 uur Belgische tijd) een avondklok. De avondklok is van kracht tot zaterdag 13.00 uur Belgische tijd, aldus de brandweer.
Obama had eerder al in de zuidwestelijke staten Florida en South Carolina de noodtoestand uitgeroepen. Daardoor wordt de hulpverlening op federaal niveau gecoördineerd en kunnen snel federale middelen worden vrijgemaakt.
De orkaan gaat in de nacht van de donderdag op vrijdag aan land in Florida. Verwacht wordt dat de storm via de kust richting Georgia en South Carolina zal trekken, om daarna weer in de richting van de zee te gaan. De autoriteiten hebben meer dan 2 miljoen mensen opgedragen om hun huizen te verlaten. In totaal wonen 26 miljoen mensen in de regio’s die getroffen kunnen worden door de orkaan.
In Florida zitten meer dan 95.000 gezinnen zonder stroom, aldus gouverneur Rick Scott volgens CNN. De National Weather Service waarschuwde dat woningen en gebouwen na de doortocht van Matthew “mogelijk weken tot maanden onbewoond” zullen zijn.
Volgens de National Weather Service zijn de weersomstandigheden de komende 12 tot 24 uur levensbedreigend. Het National Hurricane Centre meldt dat Matthew volgens de weersvoorspellingen geleidelijk aan zwakker zal worden in de komende 48 uur, aldus persagentschap Reuters.

Bron: Belga