Orkaan Matthew – Humanitaire organisaties roepen op tot internationale solidariteit

Orkaan Matthew - Humanitaire organisaties roepen op tot internationale solidariteit

“De omvang van de schade na orkaan Matthew wordt stilaan duidelijk”, zo stelt de humanitaire organisatie Oxfam in een persbericht. “Er zijn duizenden mensen getroffen in Haïti, Cuba en de Dominicaanse Republiek. Ze hebben dringende humanitaire hulp nodig.” Oxfam staat overigens niet alleen met die oproep. Ook andere hulporganisaties zoals Rode Kruis, Unicef, Handicap International, Plan International, Dokters van de Wereld en Caritas International roepen hun achterban op om financiële steun te storten zodat alvast eerste noodhulp kan geleverd worden aan de bevolking in de getroffen gebieden. “Oxfam-teams zijn doorgedrongen tot de zwaarst getroffen gebieden in Haïti en hebben er vastgesteld dat de vernietiging die de orkaan heeft achtergelaten, indrukwekkend is”, aldus het persbericht van die organisatie. Volgens hulporganisaties zijn er in Haïti al zeker 350 doden. De dodentol kan nog stijgen. Ook in Cuba en de Dominicaanse Republiek doen Oxfam-teams hun uiterste best om de getroffen bevolking te helpen.

“Wij hebben ook teams van Artsen Zonder Grenzen (AZG) die nu op de meest afgelegen plaatsen bezig zijn met het opmeten van de schade en het inschatten van de noden”, zegt Christof Godderis, woordvoerder van Artsen Zonder Grenzen. “Zodra we van die mensen op het terrein verslag krijgen, kunnen we evalueren wat nodig is en zullen we een oproep voor hulp lanceren. We verwachten dat dit morgenvroeg het geval zal zijn. ”

Of er een gecoördineerde actie van het “Consortium 12 12” komt? “Zeg nooit, nooit”, zegt Eric Todts, woordvoerder van het Consortium, “maar voorlopig is daar nog geen sprake van. Misschien later, als er een duidelijker beeld komt over de omvang van de noden. Op dit ogenblik zijn het de individuele organisaties die oproepen richten tot hun leden en sympathisanten, maar ook het grote publiek om financiële steun te doneren. Die hulp zal nodig zijn, zeker voor Haïti, een van de armste landen ter wereld, dat jammer genoeg alweer zwaar getroffen wordt door deze natuurramp.”

bron: Belga