“Meer dan 300 doden” in zuiden van Haïti

Bij de doortocht van orkaan Matthew zijn “meer dan 300 doden” gevallen in het zuiden van Haïti. Dat maakte de senator Hervé Fourcand bekend. Hij verwierp een officiële balans van 112 doden en zei dat zijn cijfers nog maar gedeeltelijk zijn. Hij vertegenwoordigt het departement Sud, dat het zwaarst is getroffen door de orkaan. De hoofdstad van het departement, Les Cayes, werd urenlang geteisterd door hevige winden en regenval. Donderdagavond berichtte een lokaal medium, Radio Télévision Caraïbes, dat minstens 264 mensen waren omgekomen.

De balans dreigt nog op te lopen. In het zuidwesten van het land is heel wat schade vastgesteld. Ook is het moeilijk om er alle gemeenten te bereiken.

In Jérémie, hoofdstad van het departement Grand’Anse, is “80 procent van de gebouwen verwoest”, aldus de ngo Care. Volgens de directeur van de ngo is de stad met ongeveer 30.000 inwoners “volledig vernield”. “De toegangen zijn volledig afgesneden en de mensen zullen binnenkort te weinig voedsel en geld hebben.”

De Amerikaanse deelstaat Florida zette zich vanmorgen schrap voor de orkaan, die intussen gepaard gaat met windsnelheden tot 210 kilometer per uur. De orkaan van categorie 4 op een schaal van 5 brengt volgens het Amerikaanse orkaancentrum NHC een risico op dodelijke overstromingen met zich mee in Florida, Georgia en South Carolina.

Bron: Belga