Kwal. EK beloften - Belgen grijpen naast rechtstreeks EK-ticket na pijnlijke nederlaag tegen Montenegro

De Belgische nationale beloften hebben vrijdag in Niksic met 3-0 verloren op bezoek bij Montenegro in de kwalificatiewedstrijden voor het EK van 2017 in Polen. De Belgen staan nu op de tweede plaats in groep 1, op vijf punten van groepsleider Tsjechië en kunnen geen rechtstreeks EK-ticket meer bemachtigen. De opdracht was simpel voor de jonge Belgen om zich te plaatsen voor het EK van 2017 in Polen: twee keer winnen in de komende twee wedstrijden en de tickets richting Polen mochten geboekt worden. Voor de eerste wedstrijd van het tweeluik moesten de jonge Duivels de verplaatsing maken naar Montenegro. De wedstrijd werd met een kwartier uitgesteld door elektriciteitsproblemen in het stadion, waardoor de aftrap gegeven werd omstreeks 19u00.

Vijfenveertig minuten later was een zware 3-0 achterstand de harde realiteit voor de jonge Belgen na doelpunten van Vladimir Jovovic (17.) en twee keer Aleksandar Boljevic, aanvaller van Waasland-Beveren (26., 37.). Na de rust probeerde bondscoach Johan Walem de bakens nog te verzetten met de inbreng van aanvallers Baptiste Guillaume (Straatsburg) en Theo Bongonda (Celta de Vigo), maar tevergeefs.

Door de nederlaag tegen Montenegro en de overwinning van groepsleider Tsjechië tegen Moldavië (4-1), kunnen de Belgen geen groepswinnaar meer worden. Het zijn enkel de groepswinnaars van de negen groepen die zich rechtstreeks plaatsen voor het EK in Polen van volgend jaar. De vier beste nummers twee strijden in een dubbel barrageduel om de twee resterende plaatsen.

Dinsdag speelt België in Leuven zijn laatste kwalificatiewedstrijd tegen Letland, de rode lantaarn in groep 1.